vineri, 15 mai 2009

Depresia postpartum

Depresia postpartum

Depresia postpartum (dupa nastere) poate aparea in primele luni dupa nastere. Fara tratament, depresia postpartum poate avea o evolutie prelungita si disabilitanta. Aceasta boala este foarte frecventa, afectind una din opt femei in timpul primelor luni dupa nastere. In cazuri rare, o femeie cu depresie postpartum poate dezvolta simptome psihotice care o pot pune in pericol pe ea si pe cei din jur (psihoza postpartum).

Depresia postpartum pare sa fie determinata de modificari hormonale bruste care apar dupa nastere. Aceste modificari hormonale pot determina depresie postpartum cind sint asociate cu alti factori de risc cum ar fi depresie anterioara (inclusiv tulburarea bipolara), absenta sprijinului din partea partenerului, prietenilor si a familiei sau un stres excesiv.

Tristetea postpartum

Un anume grad de insomnie, iritabilitate, plins, sentimente de coplesire si modificari de dispozitie sint normale in primele zile dupa nastere. Aceste stari ating de obicei un maxim in ziua a patra si dispar in mai putin de 2 saptamini, cind modificarile hormonale se atenueaza. Starea este comuna, jumatate dintre femei au temporar depresie medie, alternind cu stari de fericire dupa nastere.

Simptome

Simptomele depresiei postpartum pot fi o continuare sau o agravare a tristetii postpartum sau pot aparea mai tirziu dupa nastere sau pierderea sarcinii. In unele cazuri, simptomele pot atinge un virf dupa o crestere continua de 3-4 luni. Iata care sint aceste simptome:

* dispozitie depresiva - plins facil, lipsa de speranta, sentiment de gol interior, asociat sau nu cu anxietate severa

* absenta placerii din toate sau aproape toate activitatile zilnice

* modificari in apetit sau greutate - de obicei o scadere a apetitului si a greutatii, mai rar o crestere

* probleme de somn - de obicei mama nu poate dormi chiar si atunci cind copilul doarme

* modificari in felul de a vorbi si a merge - de obicei neliniste, dar uneori si incetineala

* oboseala extrema sau pierdere a energiei

* sentimente de lipsa de valoare sau vinovatie, fara o cauza aparenta

* dificultati in concentrarea atentiei si in luarea de decizii

* ginduri despre moarte sau sinucidere. Unele femei cu depresie postpartum au ginduri infricosatoare ca isi vor rani bebelusul; acestea par sa fie mai degraba temeri decit dorinte de a face rau.

Fara tratament, boala poate dura aproximativ 7 luni

Mai mult de jumatate dintre femei au simptome legate de dispozitie in primele doua saptamini dupa nastere. In cazul majoritatii femeilor cu tristete postpartum, schimbarile de dispozitie, insomnia, sentimentul de coplesire si agitatia dispar in urmatoarele doua saptamini.

Totusi, una din opt femei dezvolta depresie postpartum de lunga durata in saptaminile si lunile de dupa nastere. Depresia postpartum face dificila functionarea femeii si afecteaza inclusiv ingrijirea copilului si formarea atasamentului cu acesta. Bebelusii mamelor depresive tind sa fie putin atasati de mamele lor si sa fie mai inceti in comportament, limbaj si dezvoltarea mentala.

Fara tratament, depresia postpartum poate dura aproximativ 7 luni si poate continua peste un an. Tratamentul prompt este important atit pentru mama, cit si pentru copil. Cu cit tratamentul este inceput mai devreme, cu atit recuperarea este mai rapida, scazind sansele de repetare a depresiei si dezvoltarea copilului este mai putin afectata de boala mamei.

Tratament: medicatie si consiliere

In cazul in care nu apar ginduri de autoranire sau de ranire a altora, halucinatii, idei delirante, se poate astepta 2 saptamini in speranta ca simptomele depresive vor disparea. Dupa acest interval, totusi, este importanta consultarea medicului.

Tratamentul depresiei postpartum include medicatie si o forma de consiliere. Pentru tratarea eficienta a depresiei este necesara o buna relatie terapeutica intre pacienta si consilier. Antidepresivele se administreza de obicei cel putin 6 luni, mai intii pentru tratarea depresiei postpartum si apoi pentru prevenirea recaderilor. Pentru prevenirea recaderilor, medicul poate recomanda continuarea tratamentului timp de un an, inainte de a considera intreruperea acestuia.

Depresia postpartum este o conditie medicala, nu un semn de slabiciune. Este bine ca femeia sa fie sincera si sa comunice cu cei din jur simptomele pe care le prezinta. Consilierea s-a dovedit de ajutor pentru preventia si tratamentul depresiei in timpul sarcinii si dupa nastere. Expertii recomanda ca ambii parinti sa participe pentru imbunatatirea succesului tratamentului.

Terapia cognitiv-comportamentala ajuta pacienta sa aiba control asupra felului in care simte si gindeste. Consilierea interpersonala (se axeaza pe relatiile mamei si pe adaptarea personala de a avea un nou-nascut) ofera suport emotional si asistenta pentru rezolvarea problemelor si stabilirea de scopuri.

Ce poate ajuta

* programarea de vizite si iesiri cu prietenii si familia, care pot suna regulat pacienta pentru a-i oferi sprijin. Izolarea hraneste depresia mai ales cind se asociaza cu stresul ingrijirii unui nou-nascut

* dieta echilibrata. Daca apetitul este redus, se recomanda mai multe gustari de-a lungul unei zile. Suplimentele nutritionale sint de ajutor pentru mentinerea energiei

* exercitii fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos. Miscarea imbunatateste dispozitia

* profitarea de razele solare cit mai mult timp posibil - mentinerea draperiilor deschise si iesirea in aer liber cit mai des

* solicitarea ajutorului pentru prepararea hranei si realizarea altor sarcini in casa. Familia si prietenii sint deseori fericiti sa ajute o mama cu un nou-nascut

* evitarea alcoolului si a cofeinei. Evitarea alcoolului si a altor droguri pentru imbunatatirea starii (automedicatie). Solicitarea ajutorului medical in cazul aparitiei simptomelor ce necesita tratament medical

* evitarea suprasolicitarii; se recomanda cit mai multa odihna si somn. Oboseala poate creste depresia.

* participare la un grup de suport pentru proaspetele mamici. Nimeni nu poate intelege mai bine si oferi suport decit alte femei care trec prin aceleasi incercari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu